STUDIETEKNIK
Forstå alt hvad du studerer

Studieteknik- 1

”SPRING ALDRIG OVER ET ORD ELLER TEGN,
SOM DU IKKE FORSTÅR”

Dette er det vigtigste, som du behøver at vide for at blive en dygtig studerende. Ved brug af denne enkle og tilsyneladende "ubetydelige” sætning, kan du sætte dig ind i et hvilket som helst emne og klare et hvilket som helst studie.

Hvad består alle bøger af, bortset fra papir og tryksværte – ja rigtig – kun ord og tegn og intet andet – så det eneste, der kan gå galt, er at du ikke forstår et eller flere ord eller tegn, eller at du har en forkert forståelse af et eller flere ord eller tegn!

Kan du se hvor enkel og indlysende en teori, det egentlig er. Men nu kommer det svære. Du får tanker, der stopper dig i at gøre noget ved det. En tanke så som: ”Åh nej - alle jeg kender, siger at det ikke betyder noget”. - Dette kunne nemt få dig til at give op.

Men her tænker du i stedet for: ”Det er måske ikke vigtigt for min 'venner' at opklare ordene og tegnene men det er vigtigt for mig. Jeg ønsker at forstå, hvad jeg læser”. Vi har desuden fået at vide at vi skal tænke selvstændigt og træffe vores egne beslutninger. Det vil jeg gøre fra nu af og fremover.

Træffer du beslutningen om, at det at opklare alle ord og tegn, for at forstå den tekst som du læser, ikke er noget for dig; så har du selv lagt grundlaget for dine fortsatte problemer med dine studier. Træffer du beslutningen om, at det her må jeg da hellere afprøve, så har du selv lagt grundlaget for din fremtidige succes i dine studier.

1. Slå ordet/ tegnet op i en god ordbog, find betydningen på Internettet, spørg din bedste ven eller familie men blive ved indtil du kender ordet eller tegnets fulde betydning.

2. Hvis der er flere end én betydning af ordet, så find den definition som passer i denne sammenhæng. Når du fuldt ud, har opklaret den definition som passede i denne sammenhæng, så fortsætter du. Hvis du har lyst til at opklare de andre (alle) definitioner, med det samme, så er du naturligvis velkommen til det.

3. Næste gang du ikke forstår det samme ord, så ved du at det er en af de andre definitioner, som nu vil passe.

4. Gentag højt, definitionen, i forskellige sætninger, indtil du føler dig sikker på, at det du siger, det er rigtigt. Hvis muligt, så find et billede af definitionen. Når du har forstået alle ord og tegn i sætningen, kan du omsider forstå, hvad bogens forfatter vil fortælle dig.

Det er her det store arbejde ligger. Det store arbejde ligger i at opklare ord og tegn, som du ikke fuldt ud forstår. Det store arbejde ligger ikke i antallet af bøger du læser.

Hvis du er træt af, ikke at forstå de bøger, som du studerer; hvis du er træt af lave karakterer eller dumme bemærkninger om dine evner; så lad jagten gå ind på ord og tegn som du ikke forstår og din succes er sikret.

En god
dansk ordbog